Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

couple on white shirts wearing a read ribbon for the global day against the aids epidemic

Στην χώρα μας και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν διαγνωστεί μέχρι σήμερα πάνω από 15.000 άτομα με τον ιό HIV. Όμως σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές εκτιμήσεις αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο το 80% όσων πραγματικά έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV διότι το υπόλοιπο 20% δεν έχει κάνει ποτέ εξέταση αίματος για HIV. Ακόμα και σήμερα, πολλοί αποφεύγουν να κάνουν το test για να μάθουν αν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, διότι θεωρούν τρομακτική την ιδέα να υποβληθούν σε αυτή την εξέταση ή πιστεύουν ότι είναι περιττή επειδή θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν. Μην ξεχνάτε πως η πρόληψη σώζει ζωές.

Πως γίνεται το test για HIV;

Οι γενικές εξετάσεις αίματος ΔΕΝ ανιχνεύουν τον ιό HIV ή τα αντισώματά του, για αυτό το λόγο απαιτείται μια ειδική εξέταση για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει μολυνθεί. Σήμερα χρησιμοποιούνται οι ανοσοαντιδράσεις EΙΑ 4ης γενιάς, που ανιχνεύουν ταυτόχρονα τα IgG και IgM αντισώματα καθώς και το αντιγόνο HIV p24. Οι ανοσοαντιδράσεις EIA 4ης γενιάς παρουσιάζουν μικρότερη περίοδο παραθύρου (χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι και τη δυνατότητα ανίχνευσης των βιολογικών δεικτών) περίπου 3 βδομάδες, σε σύγκριση με την περίοδο παραθύρου των ανοσοαντιδράσεων 3ης γενιάς που είναι περίπου στις 4 βδομάδες. Eμφανίζουν υψηλές τιμές ευαισθησίας που προσεγγίζουν το 100% και ειδικότητας που κυμαίνονται από 99,69%-99,93%. Κανένα διαγνωστικό τεστ δεν είναι και ούτε ποτέ θα είναι 100% ακριβές, αλλά αν το HIV test βγει αρνητικό μετά την περίοδο του “παράθυρου”, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει μόλυνση με HIV.

Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω σεξουαλικών σχέσεων. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να οφείλονται σε βακτήρια, σε ιούς, σε παράσιτα ή σε πρωτόζωα. Τυπικά παραδείγματα ασθενειών που οφείλονται σε βακτήρια είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Ιογενή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι o HPV, η ηπατίτιδα Β, η ηπατίτιδα C, ο Ιός Έρπης, το AIDS και άλλα.

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV)
Ο ιός της ηπατίτιδας Β (Hepatitis C virus – HCV) είναι ένας RNA ιός, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ιούς της Ηπατίτιδας, είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο ποσοστό των ασθενών, που φέρουν τον ιό – περίπου 80-90% των περιπτώσεων – νοσούν χρονίως από την ασθένεια με βασική επίπτωση την κίρρωση του ήπατος (εκφυλισμός των ιστών του συκωτιού) και δη την αναστολή της λειτουργίας του ήπατος. Στην Ελλάδα, βάσει των σχετικών ερευνών, ο αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται περίπου σε 100.000 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περίπου 10.000-11.000 νέα κρούσματα και περίπου 400 θάνατοι ασθενών με Ηπατίτιδα C. Τα βασικά πρώτα συμπτώματα της πρώιμης φάσης, αν και με δυσκολία γίνονται αντιληπτά από το φορέα του ιού της Ηπατίτιδας C είναι : κόπωση, ίκτερος μικρός πυρετός (δέκατα), πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, ναυτία, τάση προς εμετό, απώλεια όρεξης, απροσδιόριστος πόνος στους κοιλιακούς μύες και σπανιότερα διάρροια.

Ο ιός της ηπατίτιδας Β (HBV)
Ο ιός της ηπατίτιδας Β (Hepatitis B virus – HBV) ανήκει στην οικογένεια Hepadnaviridae (Hepa – ήπαρ, dna – περιέχει δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ DNA), είναι ένας DNA ιός, πολύ ανθεκτικός. H εξέλιξη της HBV λοίμωξης αρχίζει από τη στιγμή της μόλυνσης από τον ιό και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων που ποικίλλει. Σε ποσοστό 30-40% των περιπτώσεων η πάθηση περνάει απαρατήρητη με ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα. Στην οξεία φάση οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα (πυρετό, ανορεξία, κόπωση, εμετούς, ίκτερο, σκούρα ούρα και αποχρωματισμένα κόπρανα) ενώ στην χρόνια μορφή της νόσου, που εμφανίζεται στο 10% των προσβεβλημένων και είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και καρκίνο. Οι φορείς που μολύνονται από ηπατίτιδα Β έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την χρόνια μορφή της νόσου. Ο ιός της Ηπατίτιδας Β προσβάλλει το 5% του πληθυσμού της γης (350.000.000 άτομα) ενώ στη χώρα μας, η συχνότητα των «φορέων» είναι περίπου 3%, ενώ είναι αυξημένη μεταξύ των οικονομικών μεταναστών (συνολικά υπολογίζεται σε 500.000 άτομα).

*Η ηπατίτιδα ανιχνεύεται με ειδικές εξετάσεις αίματος που ελέγχουν την ύπαρξη αντιγόνων δηλαδή πρωτεϊνικών συστατικών (τμημάτων) του ιού και αντισωμάτων δηλαδή πρωτεϊνικών ουσιών που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου για την καταπολέμηση του ιού.

HPV
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV–HumanPappilomaVirus)
O HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) είναι ένας επιθηλιοτρόπος ιός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και παρουσιάζεται μόνο στα επιθήλια του σώματος μας. Επιθήλια είναι τα καλύμματα του σώματος μας, είτε είναι εσωτερικά είτε εξωτερικά π.χ. το δέρμα, ο στοματικός βλεννογόνος, ο λαρυγγικός βλεννογόνος, ο κόλπος, τράχηλος της μήτρας, ο πρωκτός κ.ά. Μεταδίδεται μόνο από την περιοχή της βλάβης όταν έρθει σε επαφή με άλλα επιθήλια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται όπως ο ιός του AIDS (HIV), o ιός της ηπατίτιδας και άλλοι, που μεταδίδονται με το αίμα ή με άλλα υγρά του σώματος. Οι διάφοροι τύποι του ιού ΗPV δηλαδή, μεταδίδονται με την τριβή προσβεβλημένου επιθηλίου με επιθήλιο και ο καθένας από αυτούς έχει περιοχή προτίμησης που παρουσιάζεται ή που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί  κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής – είτε μέσω διείσδυσης είτε ακόμη κάποιες φορές και χωρίς ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή. Λόγω της ευκολίας της μετάδοσής του, κάθε σεξουαλικά ενεργή γυναίκα και άνδρας κινδυνεύει να προσβληθεί από τον ιό. Γεγονός είναι ότι έως και 80% των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθεί από λοίμωξη με κάποιο τύπο του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή της. Και ενώ τα προφυλακτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό δεν σας προστατεύουν πλήρως. Αυτό συμβαίνει γιατί η ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή δεν είναι απαραίτητη για τη μετάδοση του ιού. Αν πάθετε λοίμωξη με κάποιον τύπο του ιού HPV συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα στα πρώιμα στάδια. Ωστόσο, ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να προσφέρει έγκαιρο εντοπισμό των κυτταρικών αλλοιώσεων, αναδεικνύοντας έτσι γιατί είναι τόσο σημαντικός ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.

Πόσο συχνές είναι οι μολύνσεις με HPV;
Στις ΗΠΑ, ο ιός HPV θεωρείται ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Μερικές μελέτες εκτιμούν πως η πλειοψηφία του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε μόλυνση με τουλάχιστον ένα τύπο του ιού. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Ακριβώς επειδή ο HPV είναι τόσο κοινός και εύκολο να μεταδοθεί, δεν χρειάζεται κανείς να έχει πολλούς ερωτικούς συντρόφους για να έρθει σε επαφή με αυτόν.

Το πολυιατρείο Medicus σας προσφέρει ολοκληρωμένο έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην προνομιακή τιμή των €35 που περιλαμβάνει:

  • HCV (Αντισώματα ηπατίτιδας C)
  • HIV I & II
  • HbsAg (Αυστραλιανό αντιγόνο)
  • HbsAb (Αντίσωμα επιφανείας ηπατίτιδας Β).

Μην αμελείτε το ραντεβού με τον γιατρό σας!