Ποια η χρησιμότητα της δοκιμασίας κόπωσης;
Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.
Από τον ασθενή ζητείται να βαδίσει πάνω στον κυλιόμενο τάπητα του οποίου η κλίση και η ταχύτητα προοδευτικά αυξάνονται, έτσι ώστε αναλόγως να αυξάνεται και η σωματική προσπάθεια. Η πλήρης δοκιμασία διαιρείται σε 7 στάδια το καθένα δε διαρκεί 3 λεπτά.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης και λίγα λεπτά μετά την άσκηση ο εξεταζόμενος παρακολουθείται συνεχώς από πλευράς τυχόν εμφάνισης συμπτωμάτων (πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πτώση πίεσης κ.α.) ενώ παράλληλα ελέγχεται με τηλεοπτική οθόνη (monitor) η αρτηριακή πίεση, η καρδιακή συχνότητα καθώς και το ηλεκτροκαρδιογράφημα τα οποία καταγράφονται σε χαρτί κάθε 2-3 λεπτά. Η καρδιακή συχνότητα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, θεωρείται δε ότι έχει επιτευχθεί μέγιστη κόπωση όταν η καρδιακή συχνότητα φθάσει τον αριθμό 220 μείον τα έτη της ηλικίας του εξεταζόμενου.
Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909 |
Δυναμική άσκηση των κάτω άκρων
Κυλιόμενος τάπητας: είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος επειδή μιμείται μια φυσιολογική δραστηριότητα, δηλαδή το βάδισμα, οπότε μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί από τον εξεταζόμενο. Ο κυλιόμενος τάπητας είναι ένας μηχανικά κινούμενος τάπητας. Ανάλογα με το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται, η κλίση και η ταχύτητα του κυλιόμενου τάπητα αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας κοπώσεως.
Δυναμική άσκηση των άνω άκρων
Στους εξεταζόμενους με αγγειακά, νευρολογικά και ορθοπεδικά προβλήματα στα κάτω άκρα, οι οποίοι είναι δύσκολο να ασκηθούν αρκετά με τις μεθόδους που προαναφέρθηκαν, ενδείκνυται η δυναμική άσκηση των άνω άκρων (εργομετρία άνω άκρων) σε μηχάνημα με «πετάλια» κινούμενα με τα χέρια. Η δοκιμασία αυτή όμως είναι λιγότερο ευαίσθητη από εκείνη των κάτω άκρων.
Πως γίνεται η εξέταση;
Κατά τη δοκιμασία κόπωσης ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε σωματική άσκηση, βάδισμα, κατά την οποία συνεχώς παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στον εξεταζόμενο τοποθετούνται τα 12 καλώδια του ηλεκτροκαρδιογράφου ως εξής: Τα καλώδια των άκρων (χέρια και ποδιά) τοποθετούνται κεντρικότερα και συγκεκριμένα αυτά των άνω άκρων τοποθετούνται λίγο πιο κάτω από τη μέση των κλείδων, ενώ τα καλώδια των κάτω άκρων τοποθετούνται λίγο πιο πάνω από τις λαγόνιες ακρολοφίες. Τα καλώδια των προκαρδίων απαγωγών τοποθετούνται στις κανονικές τους θέσεις, όπως στο απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος είναι συνδεδεμένος με ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος αφ’ ενός μεν παρουσιάζει συνεχώς στην οθόνη του μερικές απαγωγές του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, αφ’ ετέρου κατακρατεί στη μνήμη του το ηλεκτροκαρδιογράφημα για περαιτέρω επεξεργασία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε αν υποβληθείτε σε δοκιμασία κοπώσεως.
- Να μη γευματίσετε δύο ώρες πριν τη δοκιμασία.
- Να φοράτε παπούτσια κατάλληλα για σχετικά έντονο περπάτημα.
- Να διακόψετε πάντα μετά από συνεννόηση με τον γιατρό, που θα εκτελέσει τη δοκιμασία κοπώσεως, τα καρδιολογικά φάρμακα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα ή την αξιολόγηση της δοκιμασίας τα οποία πιθανόν να χρειαστεί να αντικατασταθούν προσωρινά από άλλα, που δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα της δοκιμασίας. Τα συγκεκριμένα αυτά καρδιολογικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται τουλάχιστον τέσσερις ημέρες πριν από τη δοκιμασία, ανάλογα με φάρμακο.
Το πολυιατρείο Μedicus προσφέρει το test κοπώσεως στην προνομιακή |
Μην αμελείτε ποτέ το ραντεβού με τον γιατρό σας!