Αποφρακτικά συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού
- Καθυστέρηση στην έναρξη της ούρησης.
- Αδύναμη ροή ούρων και ελάττωση της ακτίνας των ούρων
- Η διακοπτόμενη ούρηση
- Η παράταση του χρόνου ούρησης
- Η έντονη προσπάθεια (σφίξιμο) για ούρηση
- Μικρή ακράτεια ούρων (βρέχει το εσώρουχο) με το τέλος της ούρησης
- Η κύστη δεν αδειάζει τελείως μετά από κάθε ούρηση, αυτό που ονομάζουμε ‘υπόλειμμα’ Ούρων
- Ακράτεια από υπερπλήρωση
Ερεθιστικά συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού
- Επιτακτικότητα. Είναι η ξαφνική αίσθηση για ούρηση που έρχεται αναπάντεχα και είναι αδύνατον κάποιος να την αναβάλει.
- Επιτακτική ακράτεια ούρων. Πολλές φορές η επιτακτικότητα συνοδεύεται και από απώλεια ούρων όταν ο άνδρας δεν προλαβαίνει καν να πάει στην τουαλέτα.
- Συχνουρία. Η ανάγκη για πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση, συνήθως πάνω από 6 φορές την ημέρα.
- Νυχτουρία. Η επιθυμία για ούρηση που ξυπνά τον ασθενή τη νύχτα και τον οδηγεί στη τουαλέτα 1 ή περισσότερες φορές.
Τι λένε τα στατιστικά
Η συχνότητα των LUTS αυξάνει με την ηλικία. Δεν είναι σπάνιο να πάσχουν από LUTS και νεαρά άτομα, ωστόσο σε νεότερες ηλικίες οι αιτίες των συμπτωμάτων είναι συνήθως διαφορετικές. Από μελέτες αποκαλύπτουν ότι στην ηλικία των 40 ετών πάσχουν από LUTS το 7% των ανδρών, ενώ στην ηλικία των 70 ετών το ποσοστό φτάνει το 30%.
Για να κλείσετε το ραντεβού σας καλέστε στο 210 8900909 |
Υπάρχει δυνατότητα πρόληψης;
Ένας άνδρας έχει μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσει LUTS αν διατηρεί έναν υγιή, ισορροπημένο τρόπο ζωής, έχει φυσιολογικό βάρος σώματος, δεν καπνίζει, και διατηρεί την κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρεί κάποιος φυσιολογικές κενώσεις, χωρίς δυσκοιλιότητα. Σε αυτό βοηθά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υπόλειμμα, όπως τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης. Η απώλεια βάρους και η αποφυγή ουσιών που δρουν ερεθιστικά για την κύστη όπως αλκοόλ, καφεΐνη, αναψυκτικά, φυσικός χυμός πορτοκάλι, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.
Τι προκαλεί τα συμπτώματα κατώτερου ουροποιητικού
Στις μεγαλύτερες ηλικίες η πρώτη αιτία είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Άλλες αιτίες είναι οι ουρολοιμώξεις, οι φλεγμονές του προστάτη, η λιθίαση της κύστης ή τα στενώματα ουρήθρας. Ακόμη, πολλές παθήσεις που δεν έχουν άμεση σχέση με το ουροποιητικό σύστημα μπορεί τελικά να το επηρεάσουν και να δώσουν συμπτώματα LUTS. Τέτοιες παθήσεις είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η καρδιακή ανεπάρκεια, η αποφρακτική υπνική άπνοια.
Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;
Ο ουρολόγος σας είναι υπεύθυνος να επιλέξει σε ποιες ιατρικές εξετάσεις θα πρέπει να υποβληθείτε προκειμένου να γίνει μια σωστή διάγνωση.
Εξέταση Ούρων: Είναι από τις πιο βασικές εξετάσεις. Μας δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως η ύπαρξη μικροβίων, αίματος, λευκών αιμοσφαιρίων στα ούρα, αλλά και άλλες πληροφορίες όπως η κατάσταση ενυδάτωσης, η ύπαρξη κρυστάλλων κ.λ.π.
Κλινική εξέταση: Εξετάζονται τα γεννητικά όργανα του ασθενούς, η κοιλιακή χώρα, και γίνεται δακτυλική εξέταση του Προστάτη.
Εξετάσεις αίματος: Γενική εξέταση αίματος, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, εξέταση PSA είναι οι συνήθεις εξετάσεις. Ανάλογα με την περίσταση μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις.
Υπερηχογράφημα: Γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος, κατά περίσταση, των κάτωθι οργάνων: Νεφρά, Κύστη, Προστάτης. Επίσης γίνεται υπερηχογραφική μέτρηση του υπολείμματος ούρων μετά την Ούρηση